Universiti Malaya (Kemasukan Semester 2, intake 2015/2016)

by - February 23, 2016

Hello readers! Apa khabar korang? Harap semua sihat-sihat.

Pada hari Isnin yang lepas (22.02.2016) saya telah mendaftarkan diri di Universiti Malaya bagi sesi kemasukan Semester 2 bagi tahun 2015/2016.

saya difahamkan bahawa sesi kemasukan Semester 2 ini merupakan sistem yang baharu dan kami ini lah sebagai Apprentice dan yang terutama untuk menggunakan sistem ini.


Namun tidak semua fakulti di Universiti Malaya mengambil pelajar second intake, mungkin kuota sudah penuh or etc. To be honest, pendaftaran kelmarin agak kelam-kabut sedikit sebab kami menghadapi masalah ketika ingin mendaftarkan kursus yang perlu diambil. Namun, puji Tuhan semuanya telah berjaya diselesaikan setelah mendengar penjelasan yang lebih lanjut daripada pensyarah dan juga seniors.

Sumber: Facebook one of the Majlis Perwakilan Pelajar, Ibrahim Asrar
"SELAMAT DATANG WARGA BARU FAKULTI SAINS
Seramai lebih kurang 50 orang pelajar ambilan baru semester 2 sesi 2015/2016 telah mendaftar pada hari ini. Buat julung kalinya Fakulti Sains menerima pelajar baru bagi semester kedua. Dan terdapat juga pelajar luar negara yang mendaftar bagi sesi kali ini.
P.s = First year boleh tolong-tolong sikit kawan baru nak daftar subjek nanti.
Jadi overall, Universiti Malaya ni sangat best. The seniors dan juga lecturers are very supportive.
Bagi kolej Kediaman, saya menginap di Kolej Kediaman 9, Kolej Kediaman Tun Syed Zahiruddin yang merupakan kolej kediaman kedua terbesar.

Kira beruntung juga sebab dapat bilik yang sama dengan kawan rapat daripada Kolej Matrikulasi Labuan, memang kita dua dah rancang untuk dapatkan bilik yang sama. Hi Michael! :D

dalam beberapa hari ini juga, saya sempat berkenalan dengan beberapa pelajar antarabangsa yang datang untuk mendaftar bagi sesi kemasukan semester kedua ni. One of them is Lidusha daripada Sri Lanka. She is a very nice girl and surprisingly, she is only 17! 

Jadi, bermulalah kehidupan sebagai pelajar universiti setelah sekian lama duduk di rumah selepas menghabiskan matrikulasi tahun 2015 yang lalu. Harap-harap everything goes smoothly dan dapat graduate dengan jayanya.

Doakan saya! Terima Kasih :)



You May Also Like

15 comments

  1. HI , Aaron. congrats for making it to UM.I am a new lecturer in KMSw. I hope you will be able to share your experience with the future students here.Contact me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Mdm Nirumala, thank you for reading my blog. I will email you in a bit :)

      Delete
    2. Is there any way I can reach out to you Mdm?

      Delete
  2. What's your pointer to enter this course ?

    ReplyDelete
  3. Hi Anon, my matriculation CGPA was 3.65. For all courses in University of Malaya, the pointer of the applicants should be 3.00 and above but due to a lot of competition, it is safer if you could obtain 3.50 above :)

    ReplyDelete
  4. Hi aaron can i apply um even i'm alraedy in other university

    ReplyDelete
  5. Hi aaron can i apply um even i'm alraedy in other university

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, yes but you need to register out from your current university before applying as the UM system might detect your name and may opt you out from the list.

      Delete
  6. Hi Aaroon. Student second intake UM ni kena belajar semester 1 kan? ke mereka dah lompat ke semester 2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, awak akan terus lompat ke semester 2 Tahun pertama. Namun, pada semester 2 tu awak kena ambil semua core courses (some of core courses di sem 1 yang awak skip kena ambil pada sem 2 ni). All the best in your application, and hope to see you here February next year!

      Delete
    2. Hey. Does that mean you will be considered as a 2nd year in Sem 1, 2016/17? And a 3rd in Sem 1, 2016/17?

      Delete
    3. Second intake UM means you will be entering sem 2 as a first year student. :)

      Delete
  7. Hi Aaron. Saya study di universiti swasta, dah pun berhenti tapi belum secara rasmi. Hrtu sy dipanggil utk interview di UM,saya pun pergi. Jadi sy nak bertanya. Kalau sy belum berhenti secara rasmi, interview sy akan dibatalkan ke? Maksudnya, saya tak dapat ke kalau sy belum berhenti secara rasmi? Sy risau kalau tak dapat UM :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, rasanya tak dibatalkan. Jika awak dah dapat UM nanti, then awak boleh cancel pengajian di universiti swasta tersebut. UM biasanya hanya tidak menerima pelajar yang aktif di IPTA sahaja. bukan IPTS. Saya doakan semoga awak dapat :) Cheer!

      Delete
    2. Aww, thanks Aaron, lega hati saya. Semoga urusan awak dipermudahkan selalu :)

      Delete