Cara Melanjutkan Pelajaran Ke Luar Negara - United Kingdom (Part 3)

by - May 03, 2016

Hi semua, apa khabar?
Pada blog update kali ini saya akan menerangkan cara untuk apply ke universiti luar negara terutamanya kepada sesiapa yang ingin melanjutkan pelajaran ke United Kingdom memandangkan ada beberapa readers blog ini yang bertanya melalui email cara-caranya. So, untuk memudahkan, saya akan update di sini ye. Dulu, saya menggunakan keputusan matrikulasi untuk apply ke United Kingdom dan telah berjaya menerima 4 tawaran daripada universiti-universiti terkemuka dunia. Baru-baru ini saya telah menerima satu lagi tawaran daripada University of Nottingham dalam bidang Biochemistry and Molecular Medicine. So that makes it the fourth offer overall.


Sayangnya one of my applications is rejected sebab Matrikulasi tidak diterima oleh universiti tersebut (Exeter College, university of Oxford). Dalam blogpost kali ini, saya akan menjawab segala (takla semua hehe) persoalan yang telah diajukan dalam email. Most of the questions adalah mengenai bagaimana melanjutkan pelajaran ke luar negara, cara mengisi UCAS dan sebagainya.

Q(Question)
A(Answer)

Q: "Matrikulasi diterima @ diiktiraf ke di UK?"
A: Selain STPM, A-Level, International Baccauleurette, dan UEC, sijil Matrikulasi juga boleh dijadikan tiket ke UK! Sijil matrikulasi sudah mendapat pengiktirafan di beberapa universiti terkemuka di UK.

here are some universities yang mengiktiraf pelajar lepasan matrikulasi :)

University of Manchester
University of Birmingham
University of Nottingham
Queen's University, Belfast.
University of Bristol
University of Westminster
University of York
University of Surrey
University of Suxxex
University of Reading
Hartpury College
Birkbeck, University of London
University of Reading
University of Portsmouth
Canterbury Christ Church University
Lancester University
Aberystwyth University
Cardiff Metropolitan University
London Metropolitan University
Anglia Ruskin University
Erudio College
University of Huddersfield

and the list goes on..... yang lain research sendiri ye hehe. So jangan pandang rendah sijil Matrikulasi ni! Kalau dapat tawaran study di Matrikulasi selepas SPM, grab that chance.


Q: "macam mana abg apply overseas? sy dpat jugak sijil 1119 tp x la sebagus keputusan abg. "

A: Saya apply ke UK melalui sistem yang dinamakan UCAS. UCAS merupakan universities entrance system yang sama seperti UPU kementerian Pelajaran Malaysia yang menempatkan pelajar di universiti. Yang membezakan dengan UPU, UCAS boleh digunakan oleh pelajar antarabangsa juga namun UPU hanya diterhadkan kepada pelajar Malaysia sahaja. Kalau yang berminat nak study di UK tu, click https://www.ucas.com/ucas/undergraduate/register untuk apply menggunakan UCAS.

Keputusan English 1119 semasa SPM dahulu juga berguna jika ingin melanjutkan pelajaran ke UK sebab English 1119 merupakan standard English yang diiktiraf oleh Cambridge English.

Saya memperoleh gred 2A dalam English 1119 ini (yang terbaik adalah 1A). Skor anda sekurang-kurangnya perlu C ke atas ye. Kalau anda skor English 1119 dengan baik, anda tidak perlu bersusah payah lagi untuk duduk untuk IELTS or TOEFL. Jangan ingat English tak penting ye. Namun, bukan setiap universiti di UK menerima English 1119 ini, ada yang hanya menerima IELTS dan TOEFL sahaja. Oleh itu, rajinkanlah diri untuk semak entry requirement di website universiti ye. Here are some links to universities in UK and their English entry requirements (yang menerima English 1119)


p/s: yang lain cari sendiri ye, ni je yang mampu dikorek


Q: "Filling in the UCAS is not easy. Oh! How about the payment? How do you pay? And how much do you pay? In MYR."

A: Yes, filling the UCAS was not easy for me too. for the payment, if you have chosen only ONE university, the amount that you should pay is Rm77.28(£12) while as for multiple choices, the amount you will have to pay is RM 148.12 (£23). depending on the rate. The only payment channel is through Credit or Debit card. make sure you have enough balance before paying for your application.
(rate currency yang digunakan pada masa ni ialah pada Jan 2016)


Q: "I want to ask about the education section. How do you fill in the section? Do you put your spm result also? And what is the awarding bodies for foundation? I really don't know how to fill the section in"

A: Yes, i did put my SPM result. After you have sent your application, the chosen universities will require you to send them the scanned copy of your SPM result. this is mainly for checking your 1119 English result as some universities accept 1119 English. if you have passed the minimum requirement for English, then you do not have to sit for IELTS or TOEFL. as for awarding bodies, for foundation. i think it is similar to matriculation which is MOE.


Q: One more help. The section for reference. The organisation name for our referee. What should I put? If she is my college tutor then her organisation name will be College?

A: Yes, you should put your college name. All the best for your application and don't hesitate to ask if you have any question.


Q: "Berapa minimum CGPA nak apply ke luar negara?"


A: Kalau nak lebih selamat, skor CGPA above 3.50 ye. Tak kira Matrikulasi atau STPM :)
Sebab banyak lagi saingan daripada pelajar antarabangsa yang lain. Apabila kuota sudah penuh, universiti akan tutup pengambilan bagi pelajar antarabangsa.


Q: "boleh guna results bmat (UMAT Uni Malaya) utk uni di uk jugak?"

A:  Kurang pasti sebab tidak pernah mengambil ujian tersebut, namun jika anda mahu melanjutkan pelajaran dalam Perubatan atau bioperubatan di UK, BMAT merupakan salah satu ujian saringan sebelum layak masuk ke peringkat temuduga. Biasanya universiti-universiti tersebut akan ada ujian BMAT mereka yang tersendiri seperti Universiti Malaya iaitu UMAT. Namun saya kurang pasti jika keputusan UMAT dari Universiti Malaya boleh digunakan di luar negara. Jika berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang tersebut di UK, elok untuk menyemak dengan tutor respective university.


Q: "Kalau nak belajar di UK, visa dan passport jenis mana yang sesuai?"


A: Okay, yang ni saya belum expert sangat sebab belum lagi sambung study di luar. Namun, sebelum menjejakkan kaki ke luar negara, saya telah membuat research mengenai Student Visa yang patut dimohon oleh pelajar Malaysia. Anda perlu memiliki UK Tier 4 student visa. Ketahui cara apply visa dengan lebih lanjut di sini. :)

Q: Boleh ke Asasi atau diploma dari Malaysia apply guna UCAS sebab sijil-sijil ni tiada dalam syarat masuk universiti di UK.

A: Saya dah try email bahagian International Admission University of Birmingham dan University of Manchester. Rata-rata mereka menjelaskan perkara yang sama iaitu jika sijil-sijil yang tidak tersenarai dalam syarat kemasukan ingin digunakan untuk memohon, pemohon perlu terlebih dahulu email sijil keputusan penuh dan nyatakan kursus yang hendak dipohon kepada bahagian International Admission. Selepas mereka analisis keputusan dan sijil anda, mereka akan menentukan sama ada sijil tersebut akan diterima atau ditolak.

Sijil-sijil seperti STPM memang diterima oleh hampir kesemua institusi di UK manakala Matrikulasi pula diterima oleh sesetengah institusi seperti yang telah saya senaraikan dibahagian atas entri ini. A-level, International Baccalaurette dan UEC juga diterima di UK. Namun tidak semua sijil Asasi dan diploma dari Malaysia ini diiktiraf di UK. Anda semua boleh email bahagian International Admission ye kalau berminat.

Okaylah, ni sahaja blog update pada kali ini. Harap blog post kali ini bermanfaat. Maaf sebab tak dapat menjawab semua soalan di email. Next time I will :) Semoga berjaya dalam segala urusan study di luar negara. Feel free to drop a comment :) Thanks for reading.









You May Also Like

181 comments

  1. hi abg aaron....i lost ur email. can u contact me again? halvebiscuit :D

    ReplyDelete
  2. Hi, may I have your email pls. I have taken STPM, and the results have been recently announced. I wanna try to further my studies in the UK. hope you can me. Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure, feel free to email me. aaronn.avit@yahoo.com :)

      Delete
  3. Hi aaron, did the university only look up at our cgpa in matriculation or also based on our spm? Because my spm didnt really that good but my matriculation result is 4 flat and my english 1119 is 4b

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi there, I don't think they will refer to our SPM result as in most of the entry requirements, they only state STPM, matriculation or any equivalent certificate :) the purpose of enclosing SPM unofficial slip with your ucas application is mainly to see your 1119 english.

      Delete
    2. Dan kalau awak nak tahu lebih lanjut, better look up in the university website, bahagian country information. Kat sana akan terpapar keputusan yang mereka terima :)

      Delete
  4. Hi aaron im a matriks student and im in accounts stream. Do they accept acc stream? Or just for science students?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes they do but it depends on the course youre gonna apply. You can only apply to courses related to accounting. That's all I know :) As long the cgpa during your matriculation meet their entry requirement for the particular course (anything related to accounting), then it will be just fine. They will accept your application. All the best!

      Delete
  5. haii, saya nak tanya. mmg lagi bagus masuk foundation drpd a level ? pastu, klau saya nak smbung belajar ke uk dlam bidang perakaunan dan bisnes, mana eh yang bagus ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, biasanya kedua-dua pun okay jika awak hendak melanjutkan pelajaran ke UK tpi pastikan awak memang ambil aliran accounting or business lah. Satu lagi, make sure yang institusi asasi atau a level yg awak akan pilih tu ada dalam syarat universiti UK, i mean diiktiraf oleh mereka. Biasanya uni di UK lebih mengiktiraf A level, Stpm matrikulasi. Kalau asasi universiti di malaysia ni, jarang dapat diiktiraf.

      Delete
  6. Hai..saya nak tanya..apa beza A level dengan matrikulasi??dan yang mana biasanya lebih senang dapat tawaran untuk ke uk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, A-level adalah berasaskan sistem pelajaran British manakala Matrikulasi ni ada adopt sedikit pengajian berdasarakan silibus luar negara. Contoh seperti Australia pun ada matriculation mereka sendiri yg dipanggil Australian Matriculation (Ausmat). Kalau nak senang lulus, pilih Matrikulasi sebab tak susah seperti A-level. It depends dengan cgpa juga, kalau bawah requirements, susah lah dapat tawaran. Contoh A-level awak dapat ABBB compare to Matrikulasi Average grade awak ialah AAAA (4flat la), mereka akan utamakan awak dahulu dalam senarai quota untuk pelajar antarabangsa. :)

      Delete
  7. Hai,nk tnya,if result matriks kita dpt 4 flat to apply for studying abroad will they look our spm result ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, mereka tidak akan melihat pada result spm lagi, namun sijil spm juga perlu dihantar bersama permohonan kerana ada sesetengah universiti di UK yang memerlukan untuk melihat keputusan English 1119. Setiap universiti adalah berbeza, yg saya explain ni adalah berdasarkan pengalaman sendiri dalam memohon ke luar negara (UK sahaja) . Sila rujuk laman web requirements universiti tersebut (cari country information dan select Malaysia) utk ketahui semua details mengenai syarat2 kemasukan. Jika untuk negara2 lain seperti USA, France dll, sy tak pasti sebab tak pernah memohon ke negara tersebut. Harap membantu ya

      Delete
  8. hi, nak tanya ada tak any university yang appky directly online application kat website. sebab dah search semua nak through ucas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya takda Azreen, saya pun tak pasti. Mostly memang semua guna UCAS. Namun untuk foundation studies dekat University of Glassgow (Glasgow International College), boleh pergi ke link ni https://www.kic.org.uk/glasgow/how-to-apply/application-form/ . Selepas awak tamat foundation year, awak akan automatik masuk ke University of Glasgow. Maaf ye tak dapat bantu sangat sebab saya tak pasti juga pasal hal tu.

      Delete
  9. hi, saya pelajar asasi UiTM dan berminat untuk samsung di UK. Saya search banyak universiti di UK bercera requirements for Malaysia. Tapi macam takde je penerimaan untuk pelajar lepasan asasi ke saya yang tak tau the term lepasan asasi in English? I mean, is it consider under matriks ke UEC ke apa. Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. *berserta requirements for Malaysian students

      Delete
    2. hi adik, hari tu saya ada email ke bahagian international student University of Manchester, dan mereka telah pun membalas email saya. Seperti yang adik tanya, adakah asasi diterima atau tidak di UK sebenarnya bergantung kepada course yang adik ingin apply.
      Berikut merupakan email yang telah dibalas oleh pihak University of Manchester.

      "


      Dear Aaronn

      Thank you for your enquiry and interest in the University of Manchester.

      We accept qualifications from all around the world however entry requirements vary depending on the course that you wish to apply for. Please let me know which course you are interested in and I can send your enquiry to the relevant administering academic school who are best placed to advise regarding specific country requirements.

      General information about entry requirements for applicants holding qualifications by country can be found at http://www.manchester.ac.uk/international/country/

      A full list of courses can be found at the link here: http://www.manchester.ac.uk/study/

      More information about fees and funding for international students can be found here: http://www.manchester.ac.uk/study/international/finance/

      Do not hesitate to contact us should you require any further information.

      Best wishes,
      Laura"

      Delete
    3. HAI.. nak tanya. ada ke disediakan english subject for further study in the UK? klau cth nk degree english?

      Delete
  10. jika adik ingin tahu sama ada mereka menerima Asasi UITM, better adik email personally ke bahagian International student universiti yang adik ingin memohon dan nyatakan course yang adik ingin apply. Biasanya mereka akan membalas email adik sebab itu merupakan piagam pelanggan mereka.

    For term asasi dalam English adalah Foundation Studies ya. :)

    All the best!

    ReplyDelete
  11. Kalau lepasan diploma , boleh ke apply sambung ke UK ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi anon, boleh tahu awak lepasan diploma mana?

      Delete
    2. Diploma microbiology dari UiTM

      Delete
    3. Okay, i will update you once the university replies my email alright ? :)

      Delete
    4. hi, the university has replied my email, however they are asking what is your study interest, may i know? so that they can advise the department over your uitm foundation.

      Delete
  12. hi Aaroon, berapa lama ya nak tunggu feedback dari universiti2 yang kita apply tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Qila, paling laju feedback ialah sebulan selepas apply kat UCAS, paling lambat ialah pada bulan March atau April pada tahun akademik hadapan. :)

      Delete
  13. Hi,Bang aaronn, klu bg pelajar lepasan spm pulak macam mane ye..??kos ape yg ditawarkan??

    ReplyDelete
  14. Hi. Can you share how you wrote your personal statement? How long is your essay?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, I have posted about how I did my personal statement. Have a look here: https://aaronnavit.blogspot.my/2015/12/my-ucas-personal-statement.html

      Delete
  15. Hi Aaron.
    U apply dekat UCAS guna result sem 1 or the whole sem? Bila boleh apply eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sorry for the late reply. Saya apply ucas guna results penuh which means whole sem. Saya apply pada mid Oktober tahun lalu. Rasanya ada beberapa fasa di mana mereka akan buka sistem tersebut untuk permohonan. Semoga berjaya sis!

      Delete
  16. Hi Aaron. I'm curious, when did you start applying for overseas studies? Is it during the second semester of your matriculation? Did you use your first semester results? Because I too want to further my studies in the UK in Dentistry. I'm in the modul 1 matriculation programme . Jawab pls (;-;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello again there Michael, I started applying to UCAS from mid of October 2015, which was months after completing matriculation. I failed to secure a place for the course that I wanted in UPU and I thought of applying to UK instead. I was using my full results (sem 1 and sem 2 ) to apply to UK. I wish you all the best Michael! :) tho I did not go to UK at last, but still I was offered 4 courses which I intended to study(if only money is not a big deal, I couldve gone there...) I am now a student in Universiti Malaya.

      Delete
    2. Oh, thanks Aaron. Out of curiousity (again), for the referee part of the application, did you asked one of your old lecturers in Matrik? Also, i hope i too would hopefully find a scholarship. Anyways, Good luck in UM

      Delete
    3. Yes, I asked my biology lecturer who was also a Vice-director of the college :) Goodluck !

      Delete
    4. Hello may i ask how hard is it to get a scholarship eith matriculation

      Delete
  17. hi abg aron. maaf nak tnya(maybe out of the topic). saya lepasan spm 2016 and nak sgt further study kt oversea. saya cadang nak masuk intec. saya tak faham apa maksud a level, foundation, undergraduate, graduate. saya dalam kategori mana ye? One more, I took account and perdagangan in spm. adakah saya ada chance untuk study abroad? mohon reply plss.
    p.s ; byk info saya tak jumpa. tlg saya plss.

    ReplyDelete
  18. Hello Win! Saya juga kurang faham tentang istilah2 tersebut dahulu. Tetapi sekarang faham hehe. I will try to explain.

    Banyak lagi paths yang awak boleh ambil kalau nak ke luar negara selepas SPM. Bukan setakat intec je. A-level, Matrik, STPM, UEC, International baccaleurette(IB) or diploma dan sebagai boleh dijadikan platform sebelum melanjutkan pelajaran ke luar negara.

    A-level adalah hampir sama seperti STPM or Matrikulasi dan kebanyakannya pelajar lepasan SPM juga buat A-level setelah dapat keputusan SPM. Cuma A-level lebih susah sedikit berbanding STPM dan Matriks. Foundation juga hampir sama maksud dengan Matrikulasi, A-level, or STPM. Banyak kolej dan universiti menawarkan program Asasi mereka tersendiri khas buat pelajar lepasan SPM je. pembelajaran adalah sama seperti STPM, A-level or matrik, mungkin ada terdapat beberapa ketaksamaan. So, A-level, Foundation, Matrik, STPM, IB awak boleh apply selepas TAMAT SPM. Semua ni adalah sebagai PERSIAPAN awak sebelum masuk undergraduate kelak.

    Selepas habis fasa persiapan (tamat pengajian d INTEC, matrik or yang diulas di atas tadi) awak akan masuk Undergraduate(Ijazah Sarjana Muda) Undergraduate adalah di mana awak akan specific belajar apa yang awak minat. Jika awak minat Accounting, awak boleh apply course Accounting. Undergraduate ni kira Ijazah yang pertama awak dapat di universiti.

    Selepas tamat undergraduate, jika awak berminat nak sambung ke peringkat lebih tinggi, awak boleh je apply masuk graduate studies. Graduate studies ni terbahagi kepada dua iaitu Master (Ijazah Sarjana) dan PhD (Ijazah Doktor Falsafah). Kebiasaanya jika awak lulus dengan cemerlang di Undergraduate, awak boleh je lompat terus ke PhD dan dapatkan gelaran sebagai Doktor Falsafah. Master degree sebenarnya sebagai persiapan je sebelum awak ambil PhD. Jika awak rasa konfiden nak terus lompat ke PhD, awak boleh je skip master.

    Mengenai awak berada d kategori mana tu, awak sekarang berada d kategori PERSIAPAN (Foundation, matrik, STPM atau yang mana-mana setaraf dengannya).

    Memang boleh jika awak nak apply ke luar negara (walaupun awak aliran akaun). Tetapi nasihat abang ialah, awak ambil program persiapan dahulu dalam negara (INTEC , matrik, STPM dan sewaktu dengannya). Usually selepas habis program persiapan tersebut, baru dapat apply ke luar negara dalam bidang yang awak minat sebagai seorang UNDERGRADUATE.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for your reply. ( maaf ada soalan lg). Rasa rasanya mana lagi sesuai utk saya ambil? ramai org kata stpm susah gila. buy ur explaination bole dikatakan senang sikit drp Alevel. Di mana bole saya apply tuk buat foundation, UEC, IB? matriks saya takbole sbb saya tak ambil addmath. (sekolah tak tawarkan addmath dlm aliran saya.. sobsob). So, selain stpm di manakah saua boleh mengejar cita2 saya tuk ambil business course. (saya taknak ambil accountancy). anf one more, could u pls explain me apa itu english 1119? Ia penting tuk apa?
      much sorry for asking alots sbb google langsung tak membantu saya until I found you. Thanks

      Delete
    2. Saya rekomenkan awak untuk ambil foundation. Sebenarnya mana-mana program pun okay asalkan awak layak. Tapi Foundation in Business sgt direkomen jika awak nak terus buat undergraduate in Business di universiti kelak.

      Saya akan senaraikan beberapa institusi swasta yang menawarkan Foundation in Commerce (business) dan link sekali ya. :)

      Foundation in Commerce
      Segi university: http://afterschool.my/course/foundation-in-commerce-2/

      University of Nottingham (Malaysia) : http://afterschool.my/course/foundation-in-business-and-management/

      AIMST unviversity: http://afterschool.my/course/foundation-in-business-3/
      http://www.aimst.edu.my/admission.php

      Herriot-watt University: http://afterschool.my/course/foundation-in-business-and-design/

      Curtin University (Sarawak branch): http://afterschool.my/course/foundation-studies-commerce-art/

      Taylor’s University(Taylor’s Business Foundation): https://university.taylors.edu.my/business/programmes/undergraduate-programmes/taylors-business-foundation


      Delete
    3. ENGLISH 1119 merujuk kepada tahap English awak dibandingkan kepada British English. Kertas SPM english awak akan dinilai oleh pihak daripada UK dan grade kan awak according to your fluency. English 1119 berguna jika awak nak apply ke universiti UK sebab ada beberapa universiti UK iktiraf English 1119. Dengan adanya keputusan English 1119 semasa SPM, awak tidak perlu mengambil mana-mana Ujian english seperti IELTS dan TOEFL sebelum apply ke universiti di UK (ENGLISH 1119 HANYA DIIKTIRAF DI BEBERAPA UNIVERSITI DI UK, NAMUN TIDAK DIIKTIRAD DI USA & NEGARA LAIN)

      Delete
  19. hi abang. Lists U yg abang kasi tu semua kat Malaysia ke? Kalau saya apply then dpt, buat foundation then boleh pergi UK laa. macamtu? Kalau result spm tak gempak, sy boleh pergi stpm kan guna gred cgpa? Selalunya bole apply bila ya dlm bulan berapa? swasta ke?
    ada ak gmail x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helo, yup semua di Malaysia. Selepas buat foundation tu, dapat lah apply pergi ke UK, TETAPI adik kena semak dengan universiti di UK tersebut sama ada mereka iktiraf ke tak sijil daripada institusi yang adik dapat program tu. Kebiasaannya universiti di UK lebih menerima STPM, Matrikulasi, UEC, A-Level dan IB. Kalau Foundation, adik kena confirm dan check dengan universiti tersebut tetapi jangan risau I am sure yang awak pasti boleh.

      Delete
    2. Kalau awak nak masuk STPM pun boleh, awak ambil aliran perdagangan. dan skor sebaik mungkin dan apply ke UK.

      untuk list foundation yg sy dah bagi tu, tarikh permohonan boleh semak di laman web college tersebut ye.

      Delete
  20. jadi ini adalah flow yang adik patut ikut:

    SPM > PRE-UNIVERSITY (Foundation, A-level, STPM dan sebagainya) > Undergraduate Degree (Business)

    ReplyDelete
  21. thanks for your big explaination. it helped alots. semoga abang akan terus sukses! goodluck!

    ReplyDelete
  22. Hai!ini 1st time visit blog nie dan tertarik!!boleh tak explain kat saya mcm mana nak buat undergraduate kat luar negara.sekarang ni tengah tunggu result spm dan da mohon matriks..tlg bagi pencerahan boleh?please!lot of thank you!!😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, adik boleh applu melalui UCAS kalau hendak melanjutkan pelajaran ke UK. untuk negara-negara lain seperti Kanada, USA, australia adalah applyh melalui laman web universiti tersebut atau melalui agen khas untuk study d luar negara. Namun adik kena lah check sama ada universiti yang adik apply tu terima sijil matrikulasi atau tak sebab mostly di USA, canada, atau negara selain UK, mereka tidak menerima sijil Matrikulasi. Kebanyakan universiti di UK menerima sijil matrikulasi.

      Delete
  23. Aaron u apply as an individual or guna agent?

    ReplyDelete
  24. Hi i have like a friend(??) But anyway, after SPM she applied at the JPA and the JPA approved it and then she applied for university in japan and got in as her result SPM kena as the syarat permohonan. Then before she pergi to japan, she went to a private institute to learn how to speak japanese and stuff.. so,,,,,, i can apply untuk belajar luar negara by using my spm result??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Amira, yes of course you can but you will be taking foundation studies in that respective university before you can go to undergraduate degree. You will need to consult the university that you are interested so they can discuss more on your SPM qualification. Some universities might and might not accept SPM/o-level from our country so consulting with them is important. But must established UK universities accept SPM prior to Foundation Studies.

      As for universities Canada, some require completion of STPM before you can be eligible to apply. You can always consult the international admission about the foundation studies first okay.

      Delete
  25. I see.. is it like really really necessary for me to take the foundation? Foundation ni is it the same as i mentioned above? (She went to private institute to learn to their languange and stuff) Other than UK or Canada, what about asian country? I'm still waiting for my spm result. And semua oversea punya university have all the courses that we want? Or like this university ada this course only, this university ada this course only.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, every institution will require you to finish pre-university (foundation) first before entering Undergraduate degree. Foundation juga dipanggil sebagai ASASI.Seperti Asasi UiTM, Pusat Asasi Sains Universiti Malaya (PASUM) dan sebagainya. Pre-university ni adalah program persediaan sebelum ke undergraduate degree.

      Asasi@foundation juga adik boleh ambil di universiti luar negara yang adik nak pergi tu la. Most foundation studies ambil masa setahun (dua semester).

      Same applies to asian countries like Malaysia. For example you will need STPM, or matriculation, A-level or any pre-university courses before you can earn an entry into undergraduate degree. Awak tak dapat skip pre-university study.

      All universities offer wide options of courses that you can choose from, not limited to only one course.

      Delete
  26. Ahhh okok thank you for all the information. Have a great day.

    ReplyDelete
  27. Hye Aaron! Ok so now I'm expected to finish my Foundation in Laws at IIUM this June. However I'm thinking of pursuing overseas as I got excellent result in SPM and English 1119, And also my foundation results have been great until now. Is it too late to apply now through UCAS for this September intake? I get confused reading the website.

    ReplyDelete
    Replies
    1. The application deadline has passed so there is no way you can apply for September intake this year. You can only apply for next october/september 2018 intake only. 2018 application entry is starting this 28 march. All the best to you!

      Delete
    2. september 2018? that's like one year from now. do think that i should continue degree at local uni or wait until the next intake. if i wait, i'll lose one year of my studies. thoughts?

      Delete
    3. Well if you are confirmed about studying in UK, then you do not have to further in local university while waiting for the offers.
      Normally 2-3 weeks after you have submitted your application (Starting this march) they will reply to you if they are gonna offer you places.

      If you are given conditional offer, like they require your English proficiency test like IELTS or TOEFL (They don't accept MUET) you can take the test while waiting until next year september. Like I said before they also accept Malaysian SPM English 1119 score, while some don't. You will also need to process your visa too!

      It depends entirely on you, if you wanna spend those one year before going to UK by further your study in local uni first that would be fine too.

      Delete
    4. rasanya boleh mohon lg kot. Sbb saya baru bulan lepas mohon, bulan ni dah dpt unconditional letter dari beberapa U melalui UCAS.

      Delete
  28. Hye aaron, i baru habis study diploma in science secretary from politeknik..i berminat sgt nak further study ke uk tapi i wonder if university from uk ade tawarkan pengajian utk student lepasan diploma??especially utk lepasan diploma course mcm i ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Fafa sorry for the late reply, of course ada. But awak kena consult dengan universiti yang awak ingin apply itu dahulu sebelum jika mereka boleh terima sijil dari politeknik. All the best!

      Delete
  29. hello can i ask if pre uni necessary? cant i just go uk after spm? haha and when should i apply at ucas? thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes pre-university is compulsory before you can apply as an undergraduate , diploma is your second option if you don't go for pre-university (eg foundation).

      UCAS can only be applied if you are applying as an undergraduate or graduate study (master/phD).

      If you wish to apply for pre uni study in UK universities, i suggest you apply directly from their website, not from UCAS

      Delete
  30. Hi Aaron,I just applied UCAS with my matriculation certificate status 'pending'. So I need to send my semester 1 and spm transcript to each of the university right? How should I do that?

    ReplyDelete
  31. Should I email them first or need to wait till they message me?

    ReplyDelete
    Replies
    1. they will be emailing and asking for the transcripts. You probably need to wait up to 2 weeks or more (sometimes its one week)before you receive emails from universities that you apply for.

      Delete
  32. Hey Aaron, Awak amik matrik sains kan? Can i ask, if that easy or,,,,,i mean like i am sometimes a bit playful. But i want to try joining matrik, so i can be a little bit serious dalam belajar. Lol. Tbh, im not interested in asasi because kita kena stay in the same uni. and university luar negara tak banyak terima program asasi (and kena pilih course etc). So basically, my question is. Is studying in matriculation okay for you or not? And which one do you prefer (if we can turn back time) you choose asasi or matrik? Or other than that. Sorry if my question is a bit, random. But honestly, im in dilema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi 707mm, yea saya ambil matrik dulu and i loved it. Thats true, if you choos3 asasi, normally you have to stay in the same uni for degree. Matrik memang serious best tho ada susah sedikit. One of my lecturers in UM adalah penyemak kertas biology matrikulasi and she said the marking scheme is strict and the contents are advanced

      Delete
  33. klu guna sistem ucas betulka kena byr n buat resume after apply.

    ReplyDelete
  34. klu guna sistem ucas betulka kena byr n buat resume after apply.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, yes kena bayar dalam Rm200 (ikut kadar pertukaran matawang). Tak perlu buat resume.

      Delete
    2. yang perlu dibuat adalah reference daripada pensyarah/professor/supervisor, dan perlu ada Personal statement. Awak dah apply nanti akan diguide dalam semua tu :) transcript English 1119, SPM dan pre-university perlu juga.

      Delete
  35. Hello, sekarang ni you ambil course apa & belajar kat mana? If permohonan saya di UCAS diterima, ada tak bantuan kewangan yang boleh saya mohon? & ada tak biasiswa untuk pelajar matrik yang d apa t keputusan yang bagus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak boleh try mohon Khazanah Global tapi interview dia susah. I failed the interview so tak dapat pergi UK. Some universities ada tuition waiver so boleh check dekat website universiti tersebut. I'm now dekat Universiti Malaya, study Biotechnology.

      Delete
  36. Hi Aaronn..bleh tak saya nak email Aaronn? Saya nak tanya lebih lanjut psal UCAS..

    ReplyDelete
  37. hi aaron.sy spm 2016.sy nk tnye klu lepas ni sy smbung asasi pintar kt ukm,then boleh x klu nk smbung degree kt oversea?ade scholar x?& uni oversea trima x asasi?..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, saya dah reply email awak tempoh hari.

      But saya akan explain lagi kat sini kot ada yang tengah tertanya soalan yang sama.

      Begini, hari tu saya ada email international admission University of Manchester dan Birmingham mengenai kelayakan Asasi UiTM. Then mereka pun balas mengatakan depends dengan course yang awak nak study. Awak kena email bahagian international admission universiti UK yang awak nak pergi tu dahulu before apply UCAS, awak inform yang awak nak study course ini dan emailkan sekali kelayakan asasi awak.

      Sebab Asasi universiti Malaysia tidak terdapat dalam entry requirement in most UK universities, yang ada pun Matriks, STPM, UEC, A-level dan International Baccalaureate. So, setelah mereka menerima sijil kelayakan asasi awak, mereka akan try consult dengan pihak admission sama ada mereka dapat menerima sijil tersebut atau tidak.

      Dalam permohonan UCAS yang lepas, saya ada apply ke University of Oxford yang memang tidak menerima sijil lepasan matrikulasi Malaysia. at the end, saya tidak ditawarkan tempat di Oxford sebab mereka tidak iktiraf Sijil Matrikulasi. Tu je satu-satu universiti yang tolak permohonan saya, yang empat universiti lain memang tawarkan course yang saya dah apply.

      So nasihat di sini, tanya dahulu universiti tersebut seeloknya tanya bahagian international admission ye. Harap ini membantu.

      Delete
  38. Hi saya dpt 7D utk eng 1119. Then kalau nak blaja ke luar negaa, i need to sit for IELTS dan TOEFL test en? Susah ke test ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, tak susah pun sebab tengok kawan senang je skor bagus untuk ielts. Depends dengan universiti tersebut sebab mereka sudah tentukan berapa jumlah points/score yang awak kena dapat dalam setiap elemen (speaking, listening/verbal, dan writing). Setiap universiti lain score yang ditentukan.

      Delete
  39. Hai, boleh tak saya emailkan blogger ni? I have something to ask personally. Hopely responded. Tqvm.

    ReplyDelete
  40. hai aaron may i know which university in uk accept 1119 certificate ????..

    ReplyDelete
  41. hai aaron may i know which university in uk accept 1119 certificate ????..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i already listed them in this post.

      Delete
    2. if my friend got 5c in her 1119 certificate it is still okay for apply it or must take TOEFL n iestl examination?????

      Delete
    3. if my friend got 5c in her 1119 certificate it is still okay for apply it or must take TOEFL n iestl examination?????

      Delete
    4. Most universities accept 1119 English grade A-C. But please bear in mind that 1119 English grade only lasts for 1-2 years after the official transcript is issued.

      Delete
  42. Hey Aaron! ;) may i know, sijil stpm dterima ke if nak study in the uk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey, yup sangat diterima berbadning dengan sijil2 lain.

      Delete
  43. Hai . Saya lepasan spm 2016 . So i got an offer utk masuk matriks but i'm still waiting for upu . Saya check website UCAS tu . and nak tanya , if saya nak mohon ke UK utk degree using my matriks result , dkt bhg qualification requirements tu saya kena tgk bhg yg mana ya ? dia ada - GCSEs , A-Levels , BTECs , OCR , Welsh Baccalaureate , IB , European Baccalaureate , Scottish Qualifications , Irish Qualification , Cambridge Pre-U , 14-19 Diplomas , Access to HE , Undergraduate Level & Other . So kalau nak pegi mcm abg using matrikulasi punya result tgk yg mana ya ? Thank you for your help in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Wafa, saya tak ingat dah column education tu but can you look for Malaysian Matriculation instead?

      Delete
  44. Hi,
    Thank you for sharing your experience about applying overseas uni!!It's very helpful.but may I know do you heard of anyone or some of your friends from matriks art stream being offered art stream subjects such as accountancy and law by uni of manchester,Birmingham Nottingham or other overseas uni??(and the year they got the offer?)coz I am really torn between studying alvls or matriks .Thank you for your help and kindness in advance!😄😄😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Sakura, those universities generally accept Msian Matriculation and they don't specifically point out Science, arts or technical Matriculation. So, as long as you have Matriculation certification, you certainly can apply those unis :)

      Delete
    2. Thx for answering my doubt!May I know did they ask u to email your syllabus for matriks when u are applying for manchester and also other UK universities?

      Delete
    3. Youre welcome. Yes, they required my official matriculation transcript.

      Delete
  45. hi,if my spm result i got C+ in english,but i get band4 in MUET..university in uk will take my SPM or MUET result ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. MUET is only valid in Malaysia, it can't be used as one of the pre-requisites to apply to another country. SPM 1119 English grade is what matters, not the English subject in your SPM transcript. Don't be confused with these two.

      Delete
  46. Hai. Waktu apply tu, perlu hantar result IELTS terus ke? Kalau masa tu belum ambik IELTS, mcm mana ya? And GCE O, i got 7D,is it okay if i nak resit balik SPM for english je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak perlu hantar results IELTS dahulu, universiti yang awak apply tu akan email awak personally untuk minta result 1119 English atau IELTS or TOEFL awak hanya setelah mereka menawarkan awak tempat.

      Delete
  47. Hi. Result 1119 tu valid utk berapa lama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesetengah universiti seperti Birmingham hanya terima 1119 paling latest 2 tahun. Bergantung kepada universiti tersebut, tidak semua sama.

      Delete
    2. I mean mereka terima 1119 2 tahun setelah slip rasmi 1119 tu dikeluarkan oleh Cambridge English.

      Delete
  48. "But please bear in mind that 1119 English grade only lasts for 1-2 years after the official transcript is issued." what did u mean by this? Is it lepas dpt offer tu ke mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesetengah universiti seperti Birmingham hanya terima 1119 paling latest 2 tahun. Bergantung kepada universiti tersebut, tidak semua sama. I mean mereka terima 1119 2 tahun setelah slip rasmi 1119 tu dikeluarkan oleh Cambridge English.

      Delete
  49. hai nak tanya,hmm apply ucas ni kena bayar ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya saya dah jelaskan mengenai hal ini dalam post ini. Harap baca ya. Yes,kena bayar.

      Delete
  50. n one more thing,hmm kita kena apply scholar dulu or apply uni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends dengan scholarship yang awak apply.

      Some scholarships nak scholars dia dapat tawaran daripada universiti dahulu baru dapat apply, while some you can apply first before dapat tawaran. It is not definite.

      Setelah universiti menawarkan awak tempat, awak akan diemail oleh bahagian international admission untuk mendapatkan details mengenai tajaan awak sepanjang berada di sana. Sama ada awak dibayar oleh ibubapa sendiri (Self-fund) atau ditaja oleh biasiswa.

      Delete
  51. Kalau dpt 1119 7D,tak dpt la nak apply ucas? Unless sy sit for IELTS? But sy ingat nak duduk IELTS test after apply dkt UCAS. Boleh ke mcm tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh apply UCAS but jangan la guna 1119 tu. Better ambil ielts. Better ambil Ielts dulu before apply sebab awak nak hantar terus application awak tu kan. If you choose to ambil ielts selepas hantar UCAS then awak kena email la bahagian admission universiti yg awak apply tu.l, bagi result IELTS dengan dorang.

      Delete
  52. Hi. Awak tau tak mcm mana pemilihan JPP di matrikulasi dibuat? Adakah saya kena hantar nama saya utk jadi JPP? And ada interview ke nak jadi JPP or kena sampaikan pidato dkt org ramai. Adakah pidato yang ingin disampaikan itu tajuk bebas atau mcm mana? Saya beminat nak jdi JPP. Tapi tak tau mcm mana. Masuk matrik 5june nanti. Wish me luck

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, hantar nama dekat HEP rasanya. Dah tak ingat dah hehe. Akan ada announcement la nanti dibuat oleh HEP. Awak kena sampaikan manifesto ala-ala pilihan raya. Dalam manifesto tu, awak boleh deliberate tentang bagaimana awak akan meningkatkan kualiti dari segi fasiliti di kolej, kebajikan pelajar dan sebagainya supaya pelajar tertarik nak mengundi. So kalau terpilih jadi YDP, janganlah lupakan manifesto tu, sila tunaikan janji-janji yang dah ditaburkan. All the best junior!

      Delete
  53. Hi. Saya memang berminat sangat2 untuk melanjutkan pelajaran di luar negara dalam bidang petroleum engineering. Saya berumur 17 tahun dan SPM tahun ni. Bolehkah dengan hanya berbekalkan SPM, saya meneruskan cita2 saya? Jika tidak, apa yang saya harus lakukan? Ambil asasi/matriks/F6/diploma?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, awak tidak boleh hanya bergantung kepada SPM sahaja jika hendak ke luar negara untuk jurusan Ijazah Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Petroleum. Selepas SPM awak harus terlebih dahulu mengambil jurusan pre-university seperti yang awak nyatakan. Tetapi jurusan tersebut bergantung kepada negara mana awak hendak pergi. Rata-rata di UK mereka lebih menerima STPM berbanding asasi-asasi di Malaysia. Penerimaan terhadap matrikulasi, A-level juga baik di UK, namun di USA matrikulasi tidak diiktiraf.

      Delete
  54. Hi aaron, saya akan melanjutkan pelajaran di matrikulasi perak dalam jurusan sains modul 1,bole tak mohon utk masuk ke cae oxford aviation academy dgn result matrik nanti untuk menjadi seorang juruterbang.....btw thanks kerana sudi share entry ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Naim, maaf sebab terlepas pandang komen awak. Sorry tapi saya tidak berpengalaman dalam kemasukan ke aviation academy, tapi melalui apa yang saya dah lihat kemasukan ke akademi yang awak ingin tersebut memerlukan subjek GSCE (SPM) seperti maths, physics, english dan yang lain-lain dapat C dan ke atas. Awak juga perlu duduk ujian Skill Assessment dan medical checkup.

      Delete
  55. Hey there! :) boleh tak kalau saya kata,ambik asasi nih chances dia nak dpt tawaran ke luar negara nih susah berbanding STPM&Matriculation?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, bergantung kepada universiti yang awak apply tu juga. Sebab sestengah universiti UK memang tak iktiraf langsung asasi dari universiti malaysia namun ada yang beri kelonggaran, maksudnya jika awak berminat nak apply universiti tersebut, awak kena hantar sijil asasi awak melalui email kepada bahagian pengambilan pelajar antarabangsa di uni tersebut supaya mereka boleh review sijil awak. Nyatakan sekali kursus apa yang awak hendak apply dalam email tersebut. Jika mereka berikan kelonggaran, awak boleh proceed mohon guna UCAS.

      Delete
    2. Hi. do you mind if im asking you? Is Birmingham University accepts asasi from any uni in malysia? cthnya asasi from IIUM?

      Delete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan aim biasa-biasa sahaja dalam SPM, cuba dapatkan result paling baik untuk diri sendiri sebab itu akan menentukan langkah awak yang seterusnya. Masuk matrikulasi pun banyak saingan sebab banyak lagi calon-calon SPM dapat results gempak dari kita, so result SPM tu penting untuk layakkan awak beyond minimum passing grade masuk matrikulasi.

      Program AUSMAT boleh diambil dalam Malaysia and mostly dekat private colleges seperti Taylor's University, INTEC, First City University dan lain-lain tetapi Taylor's better lagi reputation dia. Colleges ini juga ada menawarkan scholarships jika awak dapat banyak As. So, itu scholarship untuk pre-U awak. Awak layari je laman web private colleges ni untuk apply.

      Scholarship untuk degree sangat banyak tetapi depends dengan kursus yang awak apply tu, ada kursus yang sangat penting seperti engineering, sains, actuarial science dll mereka akan dahulukan. Awak boleh layari afterschool.my untuk cari scholarship bagi degree dalam negara dan luar negara.

      Goodluck for SPM! :)



      Delete
  57. boleh ke nak apply for international scholarship.If yes, how?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, boleh tapi awak kena bersaing in terms of result academic dan penglibatan aktif dalam kokurikulum. (Well rounded student). Sesetengah universiti di UK biasanya menawarkan potongan penuh tuition fee (100% tuition fee waiver), ada juga yang tawarkan biasiswa penuh utk pelajar antarabangsa namun setiap tahun hanya ada 2-3 pelajar antarabangsa sahaja yang akan menerima biasiswa ini. Jika result awak okay sikit, mungkin awak boleh apply untuk 80%, 50% tuition waiver.

      Tak kurang juga ada beberapa badan biasiswa yang bagi pinjaman/biasiswa utk pelajar antarabangsa. Awak boleh lihat di afferschool.my bahagian column scholarship for undergraduates. Another good scholarship is Khazanah Global. Mereka ni tawarkan biasiswa penuh utk pelajar yang mempunyai surat tawaran daripada universiti2 terkemuka dunia sahaja. Jika awak berjaya melepasi ujian IQ online, then awak akan ditemuduga sebelum awak layak jadi scholar mereka. Saya pernah diemail utk mengikuti ujian IQ online tersebut tetapi malangnya saya gagal melepasi tahap yang mereka tetapkan, so tak boleh continue ke temuduga.

      Delete
    2. Afterschool.my ye, atas tu typo, bukan afferschool.my

      Delete
  58. Assalamualaikum....

    saya ingin bertanya, saya lepasan kolej vokasional. Adakah saya layak mendapat biasiswa sekiranya saya ingin menyambung belajar di luar negara? Sebenarnya saya nak belajar di korea :D boleh awak explain kan prosedur tersebut? harap awak dapat membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello saudara, saya kurang pasti akan permohonan ke negara Korea dan tiada pengalaman akan hal tersebut. Namun, bolehkah saudara beritahu kursus yang ingin saudara pohon?

      Jika saudara berminat ke Korea, saudara juga boleh memohon untuk program pertukaran pelajar ke Korea ketika berada di universiti kelak. Durasi program ini boleh saudara tetapkan, sama ada 6 bulan atau 3 minggu sahaja terpulang kepada saudara.

      Delete
  59. hi aaron..

    nak tanya kalau dapat results A level bulan August, and berniat nak sambung luar negara intake september.. rasa2nya sempat atau tak untuk masuk bulan sept. considering the time consuming untuk tunggu offer letter from university and also scholarship. plus documents yg perlu disediakan untuk study.

    Or boleh guna last term punya result untuk apply?
    Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, tidak. Sebab nak apply tahun ni adalah untuk kemasukan tahun depan. Huhuh

      Delete
  60. hye aaron. i'm Hakim

    I finished my study in may 2018, so i want to know how the flow if i want to further my study abroad. i'm from diploma student in Engineering Plant Technology. I already email u my detail. i really hope u can help me to apply through UCAS cause i'm very interested to study abroad.

    and i'm also want to use my english 1119 as requirement cause i did't sit for IELTS or TOEFL.

    Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, will get back to you soon as i finished my examination.

      Delete
  61. So kalau dpt CGPA 3.00 atas nipis la peluang nak masuk uni oversea? *criesssssssss uwauuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, nothing is impossible. Saya yakin awak boleh dapat jauh lebih baik dari tu. Awak boleh consult dengan pihak kemasukan pelajar antarabangsa universiti yang awak nak pergi, then boleh tanya syarat minimum nak apply bidang yang awak nak.

      Delete
  62. hi, you dapat biasiswa tak sambung sana? sebab course biochemistry susah nak cari scholarship. i dapat tawaran lancaster and manchester tapi still mencari biasiswa. you boleh suggestkan list biasiswa tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, congrats on your offers. There are some good scholarships out there and one of them would be Yayasan Khazanah Global. Biasiswa ni taja penuh pelajar tapi ada beberapa stages before you boleh dapat biasiswa ni. Awak kena ambil IQ test, lepas tu baru temuduga (kalau awak pass iq test tu). Next, awak boleh tanya Sime Darby kalau tahun ni mereka ada tawar biasiswa ke luar negara. Tahun lepas rasanya ada, namun biasiswa tersebut hanya untuk pelajar lepasan SPM yang dapat straight A or A+ kalau tak silap.

      Delete
  63. Hi saya tanya macam mana nak belajar kat luar negara kalau ada sijil stpm dan apakah dokumen penting yang saya perlukan untuk dibawa terima kasih

    ReplyDelete
  64. Hai.. Congrats terharu dgr abg dpt byk offer dri universiti luar negara.. Sebenarnya saya pun teringin sgt nk smbung further study kt oversea. Mybe degree kot sbb sy amik diploma kt sini. Bila baca post abg aaron ni rasa lgi semangat nk belajar hehe. Mmg saya belajar kt kolej ni ada bekerjasama dgn kolej UK tpi InsyaAllah saya akan usaha jugak nak further study kat oversea kalau dh kerja nnti. Btw thanks comment :) Bw balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Naddy, thanks ya.. Hopefully awak juga dapat study kat luar. I wish you all the best ya. :) Dah followw

      Delete
  65. Hi...saya nak tanya...saya habis study matrik Mei 2018 nanti, jadi sekarang saya kena apply ke? tapi education section tu macam mana? sebab tak ada matrik result lagi utk sem 2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No choice, sebab ucas perlu results penuh. Mei rasanya dah tutup application. Jadi kena tunggu dalam july untuk application buka balik untuk kemasukan 2019.

      Delete
  66. Hi aaron,
    What do you mean by 'English 1119 only last 1-2 years ' is that after those year , our 1119 GCEO are not being accepted anymore by mostly UK University ? Or did you mean they are only accept the GCEO 1119 after 2 years 'tempoh matang' smethng like that ? Sorry for asking too much hahaha .

    Btw , I was the STPM leavers 2017 and i wanted to pursue my dgree somewhere at UK and my overall result will release this earlier march. So , if i fill the UCAS application , that means i will categorized as 2019 intake ?

    ReplyDelete
  67. Hi aaron. I want to ask u about the payment for UCAS. U said that for multiple choice there'll be around MYR150 right? How many university we can apply?

    ReplyDelete
  68. hai aaron.i wannna ask u abt the scholarship. do u applied scholarship after u got yr matrik punye result ke cemmane? and may i know abg dpt scholarship ape ye? btw thanks for the information. ����

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, saya apply ke UK terlebih dahulu sebab rata-rata scholarship perlukan surat tawaran daripada universiti sebelum memohon. Saya tidak jadi ke UK sebab MARA pada masa saya sudah mendapat tawaran tersebut, menukar biasiswa luar negara kepada dalam negara sahaja akibat ekonomi teruk.

      Delete
  69. hai abang Aaron, boleh saya tahu, permohonan ke UK melalui sistem UCAS ni dibuat dengan menggunakan keputusan akhir semester kedua atau guna keputusan semester pertama je??? second question, slip keputusan tu dicetak dalam bahasa melayu, jadi adakah ia valid untuk dihantar ? third question, slip spm yang dimintak tu , slip SPM asal ataupun Sijil SPM dengan GCEO yang sebenar kita terima??? mohon soalan saya dapat dibalas yeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi.
      1. Apply menggunakan keputusan akhir, bukan semester pertama.
      2. Kena diterjemahkan dahulu oleh organisasi yang diiktiraf kalau slip tersebut fully dalam BM. Kalau bilingual, contohnya BM dicetak diatas English, still boleh gunakan slip tersebut.
      3. Guna slip spm dan english 1119 yang official.

      Delete
  70. Hi there. I am SPM 2017 leaver. Currently i am offered STPM n Matriculation. I am planning to do one of it. I am interested in chiropractic. However, the oblo uni tht offers it is IMU. IMU doesn't offer any scholarship to high achievers. That's why I am thinking of pursuing it in the UK with scholarship. Can I know if there is a way of knowing which scholarship to apply after I'd completed my pre u studies?

    ReplyDelete
  71. Hi there. I am SPM 2017 leaver. Currently i am offered STPM n Matriculation. I am planning to do one of it. I am interested in chiropractic. However, the oblo uni tht offers it is IMU. IMU doesn't offer any scholarship to high achievers. That's why I am thinking of pursuing it in the UK with scholarship. Can I know if there is a way of knowing which scholarship to apply after I'd completed my pre u studies?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Herisha, Chiropractic is one of the fields that does not stand out compared to the other majors such as biotechnology, engineering etc and I would say it is hard to get scholarships but there are few options you can try.

      One of them would be Yayasan Khazanah (for abroad studies) but the universities have to be in the list of the sponsorship. I am afraid that UK universities which offer degree in chiropractic is not listed but you can still try.

      Delete
  72. Hi Aaron. Tumpang tanya. Result awak untuk sem 1 dan sem 2 di matrikulasi berapa ya untuk mohon ucas ni ?

    ReplyDelete
  73. Hi Aaron, boleh ke saya apply universiti di UK menggunakan A-level dan ielts sahaja tanpa menggunakan result spm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je sebab mereka nak tengok pre u result.

      Delete
  74. Hi abang Aaron... Boleh tak kalau saya tahu samaada Uni of Edinburgh / Uni of Sheffield iktiraf atau tidak sijil Matrikulasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Edinburgh macam tak ada state mereka terima matrikulasi. Namun saudara boleh hubungi pihak mereka untuk mengesahkan sijil matrikulasi saudara. Sheffield juga tidak menyatakan mereka terima matrikulasi namun syarat mereka lagi longgar sebab mereka familiar dengan system education kita. Saudara boleh cuba hubungi mereka ya.

      Delete
  75. Saya KMPh student ...Saya punya English 1119 D ..do i have a chance to continue my study there??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Daus, depending on the university but almost all of the universities require student to achieve C and above for English 1119. You need to sit for external english test like IELTS or TOEFL.

      Delete
  76. Hey everyone, I made a new blog post regarding diploma UiTM, politeknik dan asasi dalam permohonan ke UK. Silakan baca di sini: https://aaronnavit.blogspot.com/2018/08/lulusan-diploma-uitmpoliteknikasasi.html?m=1

    ReplyDelete
  77. Hye..can i know whether i should apply uni by ucas after i get my matriculation result for sem2 or before i finish my studies in matriculation

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, you can start applying once getting your final semester results. Keep an eye for the datelines!

      Delete
  78. hai..may I ask that if I am using the diploma result..does the module in UCAS mean every subject that we take"?

    ReplyDelete
  79. abang saya nk tanya...ada ke matrikulasi menyediakan peluang belajar ke korea??..lagi satu bang,betulke jika kita dh habis belajar ke luar negara,kita kene jadi pensyarah kt matrikulasi..and last bang,contohnya kalau cgpa kita kt matrik bagus tapi result spm biasa2 je mampu tak nk apply ke luar negara?? saya harap abang dpt tolong saya sbb saya dlm dilemma..saya harap abg dpt jawab semua soalan saya..thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada, matrikulasi akan hantar pelajar ke luar negara mcm di UK tapi saya kurang pasti tentang Korea. Kalau dah habis korang kena balik Msia untuk berkhidmat.

      Delete
  80. abang,boleh ke nk pilih negara2 yg kita nak kalau cgpa bagus dan ingin belajar kt luar negara??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, boleh tapi kena tengok negara mana sebab qualification yang mereka minta mungkin berlainan.

      Delete
  81. macam yg abg bgitau ttg amount yg perlu byar utk ucas tu ... incase klau kita tak dpt mna2 offer so duit tu burn la en

    ReplyDelete
  82. Muet awk dapat band berapa ye

    ReplyDelete
  83. Band 4. Tetapi di UK mereka tak terima MUET ya. it's between Englissh SPM 1119 grade, IELTS or TOEFL.

    ReplyDelete
  84. Hi Aaronn. May I know your result for spm? Cos I feel a lil bit hesitated to apply for overseas. My cgpa in matriculation is 3.8 but i don't get straight As for spm. Should I apply it?

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://www.aaronnavit.com/p/education-and-training.html

      Delete