AKU KELIRU ( I am lost)

by - May 02, 2016

Hello all,

Lamanya tak update blog. Last blog update adalah pada bulan February, now dah masuk bulan Mei. I have been busy with studying, dealing with emotion that never ends HAHA.

Sekarang ni dah masuk 2 bulan berada di universiti tercinta, Universiti Malaya. 2 bulan yang penuh dengan assignments, kelas, tutorial, test, ragam orang sekeliling dan sebagainya. Tinggal 1 bulan lebih je nak dekat finals.. YAYY tak sabar nak balik Sarawak jumpa mak ayah, kakak, adik, kucing dan rumah yang direnovate baru! hahaha

So, back to topic, kenapa AKU KELIRU?

To be honest, I have never wanted to study the course that I am studying now in the university. It is kinda hard for me to really focus on the study because the thoughts of studying what I really wanted to distract me. Something tells me that somehow I still have hopes in doing medicine and I believe that.

Aku dah cuba email kepada Dean Fakulti Sains menyatakan yang saya ingin menukar kursus kepada kursus Bioperubatan (at least I know the flow in this course and this is one of the ways kalau nak masuk graduate entry perubatan). Then I received a feedback yang menyarankan supaya I should just remain in Biotechnology. Aku tak minta tukar kepada Perubatan sebab I know I would not get a place. (UM kan nak matrikulasi CGPA 4.00, aku tak sampai pun kat sana tapi nak buat perubatan juga).

Kenapa aku tak nak buat perubatan kat universiti swasta? SEBAB AKU TAK KAYA. Kalau ada biasiswa penuh, I will go. This is what I am working on now :) I won't give up on my dream!

Dulu bukan main bangga masuk universiti terbaik di Malaysia, now I am really lost.

What makes thing harder is I have to deal with a lot of people here. It is not that I am being so judgemental and perfectionist, but I am just being me.

Aku sangat bengang dengan some of the international students (terutamanya datang dari Banglasdesh) yang tak reti nak buat assignment dan tutorial sendiri. Even lab report aku pun dorang copy. I never thought of this thing would happen to university students, tak pandai berdikari dan selalu harapkan bantuan orang lain. Now I am regretting myself for being nice in the first place.

Okay people, ni je update from me. Doakan semoga saya dapat lulus finals! Akan update blog dengan lebih kerap selepas ni yup.

Bye, regards.

You May Also Like

0 comments