Cara Melanjutkan Pelajaran Ke Luar Negara - United Kingdom (Part 1)

by - December 01, 2015

Hi dan selamat datang buat pembaca semua!

Semakin berisi setelah 7 bulan(still counting hehe) duduk terperap dalam rumah. Kawan-kawan lain dah sambung belajar. Aku ni masih di sini menanti dan terus menanti.

Sebenarnya saya dah apply ke Universiti Malaya(UM) untuk pengambilan autonomi Semester kedua Ambilan Februari 2016. Sekarang ni tengah hope for the best. Harap2 dapat apa yang saya nak. Jangan lah course lelong lagi macam yang dah terjadi kat UPU tempoh hari! Disebabkan lelong tu lah jadi tangguh setahun nak amek degree. LJika bukan disebabkan minat dalam bidang perubatan, dah lama aku give up dan sambung je dengan course lelong tu huhu.

Selain UniversitI Malaya, saya juga cuba memohon kepada universiti-universiti luar negara contoh di England dengan menggunakan keputusan Matrikulasi dan SPM 1119 English melalui sistem yang seiras dengan UPU iaitu UCAS. Antara universiti yang telah saya mohon ialah University Of Manchester, Exeter College Oxford, University of Nottingham, University of Birmingham dan Queen’s University, Belfast. Limit UCAS adalah hanya 5 buah universiti sahaja. Saya apply bidang2 Sains je, tak kuasa nak minta Perubatan walaupun minat sangat dengan bidang tu. Tapi I’ve got plans! Haha.

Yang mengejutkan saya, University of Manchester yang merupakan universiti ke-33 terbaik DI DUNIA (Universiti Malaya berada di tangga ke-146!) membalas permohonan saya dalam bidang Biochemistry yang saya telah pohon. Mula-mula email daripada International admissions University of Manchester masuk. Aku pun baca, dan rupanya mereka meminta salinan Sijil Matrikulasi. Aku bagi lah melalui email balik. Papp! 2 hari kemudian, aku dapatlah email daripada UCAS ni, cakap “something has changed in your UCAS application bla bla bla” aku buka profile UCAS aku , lihat status permohonan.. DUSH! “University of Manchester is offering you a place in Biochemistry starting September 2016 at the point of entry 1 ……….” aku terdiam. Fikir sejenak. Perasaan bercampur. Lalu aku tetiba happy bila dapat tahu yang universiti terbaik dunia tu menawarkan tempat untuk kemasukan Biochemistry. Hahaha poyo. Yup memang benar, Universiti tersebut menawarkan tempat untuk aku study.

University of Manchester ni merupakan salah sebuah universiti dunia yang menerima Sijil Matrikulasi dan English 1119 yang terdapat dalam sijil SPM. Untunglah yang 1119 English aku time SPM lepas dapat 2A (yang terbaik 1A) so aku pass kesemua syarat masuk. Eh nanti, takkan terus masuk? Duit mana? Umm sebenarnya duit nilah yang membuatkan aku selalu took a step back daripada semua perkara yang aku nak buat. Lagipun aku belum lagi berada dalam mana-mana ikatan pinjaman pelajaran. Ayah bukannya pegang pen dan duduk dalam office, bergaji 10k 20k sebulan.. Itulah hakikat sebenarnya. Sebab itu, sebagai backup plan, aku apply pula ke universiti terbaik di Malaysia, Universiti Malaya dalam bidang Biokimia sepertimana telah aku apply di University of Manchester( nasib selalu check laman web UM, kalau tak, mampus!) tapi plan nak pergi Manchester, akan tetap dalam tindakan! Hehehe. Kalau UM tak bagi tempat untuk aku, entahlah. Uni. Of Manchester sporting je bagi aku tempat hehehe (sarcastic mood)

Universiti yang lain dalam permohonan UCAS belum lagi menjawab permohonan aku. So belum dapat update lah yer. Stay tuned!

You May Also Like

38 comments

  1. Saya pun tumpang gembira atas penerimaan anda ke universiti terkemuka itu. :D Post ni betul-betul buatkan saya lebih bersemangat untuk turut mencuba nasib, apply uni luar negara. Terima kasih. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga berjaya di dalam permohonan saudari ke luar negara ya :) Jangan mudah mengalah! :)

      Delete
  2. Hi, saya juga pelajar kolej matrikulasi pada tahun ini.. Saya nak tanya, macam mana awak apply ke manchester university? Adakah melaui ucas.. Email me please, hasifyusof97@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila check email saudara. Saya sudah membalas pertanyaan saudara. Harap bermanfaat ya! :)

      Delete
  3. assalamualaikum. maaf abang , can i have ur number sbb sy nak tanya few things la. yang very uncleared. or can u hit me on my email? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi adik Einur, I will email you in a minute ya. :)

      Delete
  4. senior,masa awak apply UCAS ni kan,awak ada kena bayar / buat resume tak? TQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, sepanjang apply UCAS, takda pun bayar apa2 tambahan kecuali bayar untuk permohonan tersebut. Untuk reference letter, saya suruh HEP matrikulasi yang tolong tulis, so it is for free takda bayaran apa2. :)

      Delete
    2. ohh i see.Thank you ya! All the best for ur studies ! :)

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Hai...just wanna ask..sijil diploma diorg terima tak and cmner nak pastikan uni2 tersebut terima our diploma qualification eaa....terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, itu depends dengan universiti tersebut. Ada yang tidak terima diploma daripada negara luar. Namun ada juga yang mungkin dipertimbangkan. Awak boleh check di laman web universiti tersebut, cari "country specitic information" dan pilih Malaysia. Only then awak boleh nampak jenis2 qualification yang mereka terima. Antara diploma yg popular ialah International Baccalaureate. Tapi kalau nak tahu lebih lanjut, better awak berhubung dengan international admission tutor universiti yang awak nak apply tu ye. Kebiasaannya mereka akan reply email pertanyaan yang diajukan. Goodluck!

      Delete
  7. Hai...just wanna ask..sijil diploma diorg terima tak and cmner nak pastikan uni2 tersebut terima our diploma qualification eaa....terima kasih

    ReplyDelete
  8. Hai. bulan berapa awak start apply ucas ni ? klu matriks habis mei 2017 kena apply ucas before mei or after ? Btw i find this post very inspiring. I am looking forward for Manchester uni too 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, thank you! Glad that you find this inspiring. I wish you all the best in your matriculation. Deadline intake September 2017 ialah 6 september ni. Tetapi since awak belum habis matrik lagi, so kena apply bila result final exam awak diumumkan pada tahun hadapan la. contohnya awak habis bulan Mei 2017, results diumumkan pada bulan July contohnya. Awak apply terus. Sekiranya berjaya, awak akan mula mendapat surat tawaran daripada universiti (untuk intake 2018) seawal November2017 sehingga march atau Mei 2018. Paling lewat awak akan dapat tawaran ialah 3 bulan sebelum kemasukan September 2018.

      awak boleh refer sini ye https://www.ucas.com/ucas/undergraduate/apply-track/when-apply

      Delete
  9. Hai..I nak tnya kalau nak apply ucas ni msti tahu result last sem ke? or boleh update setiap kali result kluar ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi there, yup kena tahu result semester akhir juga. Boleh juga update once dah dapat yang sem akhir. Pihak universiti akan hold up confirmation offer utk belajar selagi tak terima result akhir :)

      Delete
    2. Tapi, apply UCAS ni hanya boleh sekali dalam setahun. So, better hantar sekali dengan CGPA akhir ya :)

      Delete
  10. Hello,
    Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jane Alison, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi hari ini kami melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami di: (saintloanss@gmail.com)

    ReplyDelete
  11. Hei aaron.

    Uncle nak ucapkan terima kasih kat aaron kerana uncle ikut step by step guideline yg aaron beri in applying for university place for my daughter and alhamdulillah one university replied with an offer.

    Sukses untuk aaron dan terima kasih from the bottom of my heart.

    ReplyDelete
  12. Hei aaron.

    Uncle nak ucapkan terima kasih kat aaron kerana uncle ikut step by step guideline yg aaron beri in applying for university place for my daughter and alhamdulillah one university replied with an offer.

    Sukses untuk aaron dan terima kasih from the bottom of my heart.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Uncle Ilham, first of all tahniah buat anak uncle sebab dapat tawaran tersebut. I am happy that uncle dapat sesuatu dari blog saya ini. Saya just buat bahagian saya je, yang selebihnya rezeki dari Tuhan. Tahniah for your daughter once again!

      Delete
    2. Hi Aaronn i need your suggestion.could you email me whiteseera@gmail.com

      Delete
  13. Hye aaron i really need ur help related to the UCAS application. Please contact me via my email:syedharithbinsyedismail@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Hi Aaron. I have applied to king's college London. I used their own portal to send my spm transcript. In my message I notified them that I have obtained 3B for English 1119-GCE-O. But then they said that they do not accept it and they replied me that if I took English GCE-O level I need to show them all the four listening,writing,speaking and reading. How to reply them?

    ReplyDelete
  15. Basically GCE-O level is your 1119 English. There is a official transcript issued by Cambridge English and you can obtain it from your school office. Send the copy of transcript to them, and let's see if they accept because that covers all the elements I guess.

    ReplyDelete
  16. Hi aaron.i asked a dr from a uni about wht u did and he said tht its impossible and asked if u could present some proves like the letter of acceptance.im sorry im not doubting you but im puzzled rn because of wht the professor said.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, i only write based on what I have experienced. If you could specifically tell me with part you are not sure of, i will show them to you. It was me who applied to all these colleges, and I received four offers out of 5 colleges that i applied.

      Delete
  17. Hey Aaronn, First of all, congrats! (im a bit late) Mind if i ask you a question?

    do you know any biasiswa yang taja lepasan matrikulasi? especially tajaan luar negara. from what i research, they only offered to lepasan SPM. I hope you post your decision soon! I found this inspired me.

    Thank you! I appreciate your kindness.

    ReplyDelete
  18. There are several, first is from the universities that you are applying. Some offer up to more than 50% tuition fee waiver if you meet certain requirements. One of the universities that gives full sponsorship to intl students is Queen's University, Belfast but it is competitive.

    Next is Khazanah Global, try checking their website as they offer full funding for students who are pursuing their studies in selected best universities around the world. I applied it before, and I failed the IQ test. The test was not that easy and it was not that hard. It was to test your creative and critical thinking skills but don't be discouraged, I almost passed the minimum point and I am sure you can do better!

    I suggest you to check afterschool.my as they post information about local and international scholarships (partial, full, tuition waives) provided by organisations and the univesities quite often. I eventually applied to Khazanah Global after I saw it was being advertised in afterschool.my.

    Try checking with MARA or JPA too, but now they probably be funding students in local universities since Ringgit has dropped since 2015. I applied MARA in 2016, ann it was for UK universities (I swear I am not lying) I even saw University of manchester, birmingham, and nottingham in the list of the funding which apparently I hold offers from those 3 institutions. But, not long after that, probably one week or few days they changed the scholarship to only local universities. I was pissed off, my plan ruined. Luckily I applied to Sime Darby and I am fully funded by them to study in Universiti Malaya.

    I wish you all the best, Kkun!

    ReplyDelete
  19. Ashfjfkdl thank you for replying. I really love your blog, First and foremost, I got offered from matriculation in Selangor, and at first, i still in dilemma to accept the offer or not but after i found your blog, it changed my perception. This really helped me a lot, Aaron! Thank you.

    It was a dream to study overseas. Eventhough, now it seems hard and competitive. I want to study in Korea, but my SPM is not helping at all. :P

    Anyway, i wish you the best for your future. Goodluck achieving your dream. You help a lot of people, Thank you very much.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow congrats on the offer! Matriculation will be your most memorable experience and you will definitely miss it. Enjoy your studies!

      You'll definitely make it to Korea, but first study hard and smart in matric then plan your study abroad. Even if you study in local uni in Msia, you still stand a chance to study in Korea for 3 weeks or 1 semester (Outbound programme).

      Congrats again, i wish you all the best too!

      Thank you for stopping by this blog. :)

      Delete
  20. If saya just hantar Result Matric tapi bukan GCE O sbb saya dpt 7D. Mcm mana? Adakah application saya ditolak serta merta sbb saya tak hantar GCE O 1119 transkrip. Sbb sy plan after apply ucas, saya nak amik IELTS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Transcript 1119 hanya adalah untuk melihat grade english 1119 awak. Jika grade 1119 awak tak berapa okay, awak boleh ambil IELTS atau TOEFL sebagai ganti. Kalau dah ambil tu, tak perlu la hantar 1119 tu, hantar yg Ielts atau toefl sahaja.

      Delete
    2. Kalau 1119 saya 3B tu kira ok ke?

      Delete
  21. Best tak blaja di UM?

    ReplyDelete